top of page

ESER SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA ESTETİK MÜDAHALELER


















ESER SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA ESTETİK MÜDAHALELER

 

Tıbbi müdahaleler içerisinde barınan ancak niteliği gereği sonuç garantili olarak değerlendirilen estetik müdahaleler vekalet sözleşmesi değil eser sözleşmesi kapsamında yer almaktadır. Bu bakımdan eser sözleşmesinin tanımı gereği hasta iş sahibi, hekim yüklenici konumda yer almaktadır.

 

Eser sözleşmesinin sonuç taahhüt ettiği kabul edildiğinden dolayı hekimin ortaya koyduğu eserin objektif olarak taahhüt edildiği gibi yapılmadığının görülmesi, dikkat ve özen yükümlülüğüne riayet etmemesi gibi durumlarda ortaya çıkan eser ayıplı ifa olarak değerlendirilebilmektedir. Bu durumda hastanın seçimlik hakları gündeme gelir. TBK m.475 kapsamında hasta sözleşmeden dönebilir, indirim talep edebilir veya belirli şartlar altında onarım/revizyon talep edebilmektedir. Bu seçimlik haklarının yanında ayrıca genel hükümler kapsamında hastanın tazminat talep etme hakkı mevcuttur.

 

Estetik müdahalelerde hekim, hastayı aydınlatma, hastanın rızasını alma ve gereken özeni gösterme konusunda dikkatli davranmalıdır. Zira sonuç taahhüt edildiğinden dolayı eser sözleşmesi kapsamında yer alan estetik müdahalelerde endikasyon, rıza ve aydınlatma özel olarak değerlendirilmektedir. Hekim matbu formlarla değil kişiye özel bir şekilde bilgilendirme yapmalı aynı zamanda da hastaya düşünmesi açısından makul süre vermelidir.

 

Estetik müdahalelerdeki hasta-hekim-hastane ilişkisi tüketici ilişkisi kabul edildiğinden hastanın taleplerini öncelikle zorunlu arabulucu önünde iletmesi gerekmektedir. Arabuluculuk sürecinde anlaşılamaması durumunda başvurucunun yetkili tüketici mahkemesinde dava açması gerekmektedir. Hasta taleplerini ileri sürerken süreçle alakalı tüm belgeleri sunarken; hekim de müdahale bakımından gerekli tüm aydınlatmaları yaptığını, hastanın rızasının alındığını, müdahalenin tıbba uygun olduğuna ilişkin belgeler sunmalıdır. Yargılamalarda genellikle dosyaya bilirkişi atandığı ve söz konusu durumla alakalı tespitler yaptığı görülmektedir.

 

Estetik müdahalelerle ilgili hukuki danışmanlık almak için tarafımızla av.basakcavusogullari@gmail.com veya +90 531 933 63 16 üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

 


Kaynakça

 

Bekir Akıncı , Ticari Satımda Satıcının Temerrüdü ve Müspet Zarar, s. 88 (TC Bahçeşehir Üniversitesi, Eser Sözleşmesinde İş Sahibinin Genel Hükümlere Göre Tazminat İsteme Hakkı Yüksek Lisans Tezi, Büşra Birkan, İstanbul, 2018)

 

Hakan Hakeri, Tıp Hukuku, Seçkin Yayıncılık, 26. Baskı, Ankara 2024

 

M. Erdal Güzeldemir, “Hasta Bilgilendirmenin Önemi”, Aydınlatılmış Onam, Konya Karaman Tabip Odası Yayını, 2006

 

Mustafa Serkan Ergüne, Olumsuz Zarar, Beta, 2008, s. 57; 777

 

Yargıtay 13. HD., E.2015/32882, K. 2016/24003 T. Sayılı, 21.12.2016, Yargıtay 13. HD 21.03.2019 ve 7094/3740, Yargıtay 15. HD 26.02.2019 5523/801,

 

 

 

 
 
 

1件のコメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
ゲスト
2024年7月20日
5つ星のうち5と評価されています。

Kapsamli bir inceleme olmus, cok tebrikler!

いいね!
bottom of page