MİRASÇILIK BELGESİ
- Ali Batmaz
- 19 Tem 2024
- 2 dakikada okunur

Bir kimse vefat ettiğinde geride bıraktığı malları ve borçlarına ilişkin kimin mirasçı olduğuna ve mirasçılarının hangi oranda pay sahibi olduğuna ilişkin bilgi içeren belgeye “mirasçılık belgesi” (veraset ilamı) adı verilir. Mirasçılık belgesi, mirasçı olan kişilerin haklarını kullanabilmesi yani tereke üzerinde tasarrufta bulunabilmesi için miras bırakanın ölümünden sonra istenmektedir.
Mirasçılık belgesi, mirasçı olduğunu düşünen herkes tarafından sulh hukuk veya noter kanalıyla talep edilebilir.[1] Noter kanalıyla mirasçılık belgesi talebi hızlı olmasından kaynaklı tercih edilmektedir. Şartlara ilişkin herhangi bir sorun olmadığı durumlarda noter, talep edenlere mirasçıları gösterir belgeyi düzenler. Ancak Noterlik Kanunu uyarınca, belirli şartları sağlamayan başvurular “Red Belgesi” verilerek sulh hukuk mahkemesine yönlendirilmektedir. Soy bağına ilişkin karışıklıklar, ikametgâh durumu, miras bırakanın vasiyetnamesinin olması, miras bırakanın 04/04/1926 tarihinden önce vefat etmesi veya miras bırakanın 23/11/1990 tarihinden önce vefat etmiş ve eşinin bu süreçte sağ olması, gaiplik, evlatlık, vatandaşlıktan çıkma veyahut birden fazla vatandaşlığın olması gibi karışıklıklar söz konusu olduğunda noter tarafından mirasçılık belgesi verilememektedir. Bu durumda mirasçı olduğunu iddia edenlerin sulh hukuk mahkemesine başvuru yapması gereklidir.
Sulh hukuk mahkemesine nüfus kayıt örneği, ölüm belgesi ve dilekçe ile yapılan başvuru neticesinde mahkeme talep edenin ve ölen kişinin nüfus durumuna ilişkin araştırmalar yaparak mirasçılık belgesinin düzenlenmesine ilişkin karar verir. Sulh hukuk mahkemeleri görevli ve genel yetkilidir. Ayrıca mirasçıların her birinin yerleşim yeri sulh hukuk mahkemeleri mirasçılık belgesinin talep edilmesi bakımından yetkilidir.
Mirasçılık belgesi, aksi ispat olunana kadar geçerlilik göstermektedir.[2] Mirasçılık belgesinin iptali, mirasçılardan her birinin yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesi önünde ileri sürülebilir. Mirasçılık belgesinin iptali için başvuru herhangi bir zamanaşımına, hak düşürücü süreye tabi değildir.
Mirasçılık belgesinin istemine ilişkin hukuki danışmanlık almak için tarafımızla av.basakcavusogullari@gmail.com veya +90 531 933 63 16 üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
[1] TMK m.598/1
[2] TMK m.598/3
Comments